Atentie la ce mancati in Postul Pastelui

26.03.2009 17:19

Postul Pastelui (Postul Mare sau Postul Patruzecimii) este cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox si dureaza sapte saptamani, adica 48 de zile, fiind unul dintre cele mai restrictive posturi crestine. Din punct de vedere medical, postul este perceput ca o schimbare a regimului alimentar, cu trecerea de la o alimentatie bazata in principal pe hrana de origine animala, la o alimentatie formata din produse de origine vegetala. Aceasta modificare a regimului alimentar aduce cu sine anumite transformari, care genereaza un aport de vitamine si minerale ce ajuta organismul sa treaca peste astenia de primavara, starea de slabiciune si oboseala specifica sezonului. Este recomandata o alimentatie din care sa lipseasca carnea, ouale, untul si laptele. Odata cu trecerea la alimentatia de post are loc o scadere a aportului de proteine si grasimi de origine animala. Acestea asigura o senzatie de satietate de durata mai lunga datorita digestiei lente. Astfel, poate aparea necesitatea ca de la un regim de 3-4 mese principale zilnic sa se treaca la 4-5 mese/zi, lucru care este absolut normal. Dozarea adecvata a portiilor din punct de vedere caloric se va urmari indeaproape, pentru a preveni supraalimentarea sau malnutritia. Medicii recomanda celor ce vor sa tina postul Pastelui sa manance multe fructe si legume prospete sau fierte, paste fainoase, biscuiti, miere, dulceturi, fulgi de orice fel (orz, ovaz, porumb), masline, fructe uscate, orez, ciorbe si supe de legume, dar si placinte cu aluat pe baza de paine si, pe cat posibil, sa micsoreze consumul de foietaj, deoarece acesta contine grasimi vegetale hidrogenate daunatoare organismului. Lipsa proteinelor animale din organism timp de 40 de zile nu este catastrofala, mai ales daca alimentele consumate sunt bine preparate. Cele mai mari cantitati de proteine vegetale sunt continute de fasole, ciuperci, alune, porumb, mazare si soia. Este recomandat si consumul de cartofi fierti sau copti, conopida, broccoli sau a ghivecelor de legume.

Distribuie:
Postat in Noutati De:
Blugento Admin
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii