Betacarotenul, antioxidantul minune

2009-07-01 13:37:00

Intre legumele care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra, morcovul ocupa unul dintre locurile cele mai importante. Aceasta, nu numai datorita gustului sau placut si calitatilor nutritive deosebite, ci si pentru virtutile terapeutice remarcabile. Leguma de culoarea portocalei contine un puternic antioxidant, fiind totodata un melanj de vitaminele B, E, D si PP. Dar in primul rand contine o cantitate ridicata de vitamina A, sau retinol. Folosita in diverse formule cosmetice, vitamina A, prin proprietatile sale, imbunatateste calitatea pielii, reduce asprimea, impiedica degradarea colagenului si a elastinei si accelereaza schimbul celular. La polul opus, betacarotenul blocheaza partial radicalii liberi eliberati de radiatiile ultraviolete, protejand astfel corpul, care va risca mai putin sa fie afectat de insolatie. In marea majoritatea a cazurilor se spune ca gatirea legumelor le micsoreaza valorile nutritionale, si ca marea majoritate a legumelor sunt mult mai hranitoare in stare cruda. Cu toate acestea, in cazul morcovilor, lucrurile stau invers. Gatitul lor practic ajuta organismul sa absoarba beta-carotenul de 4-5 ori mai rapid. Morcovii mai inchisi la culoare si mai batrani sunt de asemenea mai nutritivi decat cei tineri si daca ii vei gati cu putin ulei, sau ii vei manca cu mese care contin o cantitate mica de grasime, vei ajuta asimilarea antioxidantului beta-caroten. Pe cat posibil, alegeti morcovi crescuti in mediu organic, pentru a evita reziduurile de pesticide. In mai mult de 40 de studii referitoare la relatia dintre consumul de morcovi si cazurile de cancer, 75% din acestea arata o reducere semnificativa a riscului de cancer, printr-o dieta bazata pe o cantitate semnificativa de morcovi. Acest efect protector este datorat carotenoidelor si, in mod special, beta-carotenului, precursor al vitaminei A. In alta ordine de idei, morcovul favorizeaza si eliminarea colesterolului pe cale digestiva si imbunatateste reciclarea lipoproteinelor. Mai mult decat atat, el nu se rezuma la aceasta actiune, ci ofera si o protectie cardio-vasculara completa, inhiband formarea cheagurilor in artere si deci prevenind astfel ateroscleroza. Daca ne amintim ca morcovul sporeste numarul globulelor rosii si reinnoieste procentajul hemoglobinei, ca reintinereste celulele si tesuturile, ca stimuleaza functiile hepatice, vom intelege ca aceasta leguma miraculoasa reprezinta un puternic factor de echilibru si ca poate sa redea unora bucuria de a trai.

Postat in Noutati De:

Blugento Admin

Comentarii




* Câmpuri Obligatorii