De ce sa folosesti ulei de masline pentru prajit si nu numai

2009-03-23 15:22:51

Uleiul de masline a intrat timid in viata si bucataria noastra. Mai intai l-am folosit la salate, apoi l-am incercat in sosurile pentru paste si gustul lui a inceput sa se diferentieze clar de uleiul obisnuit de floarea soarelui. Nu toate uleiurile de masline sunt la fel Exista mai multe tipuri de ulei de masline. Ele difera in principal in functie de procesul de extractie, de tipul de masline folosite, dar si de zona. Uleiul de masline extra-virgin este uleiul de prima presa, extras din masline verzi. Acesta are un gust deosebit atunci cand e rece si se foloseste aproape exclusiv pentru salate si dressing-uri de salate. Uleiul de masline virgin este obtinut prin centrifugare, dar nu este tratat chimic, ceea ce il recomanda pentru folosirea la salate, alaturi de cel extra-virgin. Are totusi un gust mai aspru si o aciditate mai mare (2%, fata 0,8% in cazul uleiului de masline extra-virgin). Uleiul de masline rafinat este tratat pentru a atenua gustul puternic si aciditatea ridicata. Desi este un ulei de masline mai slab calitativ, el este ideal pentru prajit. Uleiul de masline folosit pentru prajit? Uleiul de masline rafinat este idel pentru prajit pentru ca are punctul de ardere mult mai ridicat decat uleiul de floarea soarelui. Uleiul de masline arde la 210 grade Celsius, pe cand cel de floarea soarelui la aproximativ 180 de grade. Uleiul de masline isi pastreaza structura, ofera un gust si aspect placute alimentelor prajite si poate fi folosit de pana la 5 ori. Nu este prea scump pentru a-l folosi la prajit? Nu. In general persoanele care folosesc uleiul de masline in alimentatia zilnica au o atentie sporita fata de ce si cum mananca. Ceea ce inseamna ca alimentele prajite sunt reduse, deci cantitatea de ulei folosita este mai mica. De asemenea, este recomandat sa folositi doua tipuri de ulei de masline: cel extra-virgin pentru salate, sosuri si dressing-uri si cel rafinat pentru prajit. Multa inspiratie in bucatarie!

Postat in Noutati De:

Blugento Admin

Comentarii




* Câmpuri Obligatorii