Despre aditivii alimentari

2009-04-27 14:04:17

Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate. Litera "E" simbolizeaza faptul ca au fost testate minim 6 ani si atestate la nivel european. Aditivii alimentari sunt definiti de catre legislatia Uniunii Europene ca fiind “orice substanta care nu este consumata in mod obisnuit ca si ingredient al unui aliment, indiferent daca are sau nu valoare nutritiva, adagarea lui intentionata la un produs in scop tehnologic facandu-l componenta directa sau indirecta a acelui produs”. Pentru a reglementa eventualele nelamuriri si pentru a informa consumatorii, fiecaruia dintre aditivi i s-a administrat un anumit numar. Initial, numerele au fost utilizate in Europa pentru toti aditivii aprobati, iar lista a fost adoptata si extinsa de catre CCA (Comitetul Codex Alimentarius) care identifica toti aditivii, indiferent daca sunt aprobati sau nu. Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii, cele mai raspandite fiind urmatoarele: Edulcorantii - pentru indulcit Colorantii - pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180) Acidifiantii - dau un gust usor acid Corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea Emulgatorii - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E500) Conservantii - Intarzie sau impiedica alterarea alimentelor. (E200-E290) Corectorii de gust si de miros - schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor Propulsorii - unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje Gaze de ambalaj - asemanatoare aerului Antioxidanti - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337) Aditivi periculosi E123 - E239 - potentiali agenti cancerigeni E 621 - glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe E320 - E321, E211 - acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni E251 - nitrat de sodiu, cancerigen E252 - nitrat de potasiu, cancerigen E120, E127, E141, E160 - alergici E127 - eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca mutatii genetice E102 - tartrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic Aditivi care nu prezinta riscuri pentru sanatate E306 - tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor E407 - caragenanul, emulsifiant natural E322 - lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata E421 - manitolul de cofetarie E300 - riboflavina sau Vitamina B2 E440 - acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala E140 - clorofila, colorant natural folosit in cofetarii,colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al treilea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie. Pentru a contracara publicitatea negativa din ultima vreme, unele firme au renuntat sa mentioneze denumirea codificata a aditivilor alimentari, specificand denumirea clara a ingredientelor ce intra in compozitia produselor pe care le fabrica.

Postat in Noutati De:

Blugento Admin