Intoleranta la gluten (Boala Celiaca): Ce este, tratament, retete

Intoleranta la gluten (Boala Celiaca): Ce este, tratament, retete

20.11.2020 19:36

Intoleranța la gluten este o problemă destul de comună, fiind caracterizată de o reacție adversă la gluten, proteină care se regăsește în cereale, printre care enumerăm: grâu, orz și secară. În formă severă, intoleranța la gluten este definită ca boala Celiacă.

Află, în cele ce urmează, care sunt cauzele apariției intoleranței la gluten, cum se manifestă și cum se tratează, ce alimente poți consuma, dar și câteva rețete pe care le poți încerca.

  • -Ce este intoleranța la gluten (boala Celiacă)

  • -Alergie și intoleranță, care este diferența

  • -Care sunt cauzele bolii Celiace

  • -Simptomele intoleranței la gluten

  • -Diagnosticarea intoleranței la gluten

  • -Tratamentul intoleranței la gluten: alimente permise

  • -Rețete fără gluten, simple și rapide

 

Ce este intoleranța la gluten (boala Celiacă)

Intoleranța la gluten este provocată de apariția unei reacții adverse la gluten. Boala Celiacă reprezintă o formă severă a intoleranței la gluten, fiind o afecțiune autoimună, cauzată de o reacție anormală a sistemului imunitar la gluten. Astfel, atunci când este consumat gluten, se declanșează un răspuns imun al organismului, care duce la inflamarea și deteriorarea intestinului subțire.

Mai exact, răspunsul sistemului imunitar la gluten duce la crearea unei toxine care distruge vilii intestinali. Aceștia sunt responsabili cu absorbția vitaminelor, mineralelor și a altor nutrienți din mâncare.

Astfel, atunci când organismul nu mai poate absorbi nutrienții din mâncare, pot să apară diferite probleme de sănătate, precum deficiențe nutriționale, probleme digestive, malnutriție sau deteriorare permanentă a intestinelor.

În ceea ce privește glutenul, acesta reprezintă o proteină pe care o găsim în alimente precum grâu, orz, secară sau triticale, dar și în ovăzul care a fost procesat împreună cu alte cereale.

Ar mai fi de menționat faptul că există și alergie sau sensibilitate nonceliacă la gluten, care are simptome într-o anumită măsură asemănătoare cu cele ale bolii Celiace, dar mai puțin severe. Simptomele se ameliorează odată ce glutenul este exclus din alimentație.

 

Alergie și intoleranță, care este diferența

Alergie: reacția anormală a organismului la substanțe particulare (alergeni)

Alergia este definită ca o reacție anormală a organismului la o substanță obișnuită inofensivă. Persoana alergică care intră în contact cu alergenul manifestă o reacție imună anormală: sistemul imunitar produce cantități mari de imunoglobuline de tip E (numite IgE).

După contactul dintre anticorp și alergen se eliberează o substanță, histamina, care este principala cauză a simptomelor tipice ale alergiilor alimentare. Simptomele pot apărea imediat după administrarea alimentelor dăunătoare sau după contactul cu alergenul (de exemplu polen). Diagnosticul este posibil prin efectuarea testelor de laborator (test Rast, test Prist, test Prick etc.) care vor stabili o listă precisă a alimentelor sau substanțelor care provoacă alergie. Diagnosticul, tratamentul și orice dietă terapeutică pot fi formulate numai de către medicul alergolog.

Intoleranță: hipersensibilitate la o substanță sau alimente

Definiția intoleranței este: „tendința de a dezvolta hipersensibilitate față de o anumită substanță sau aliment”. Este o reacție imunologică care nu este mediată de IgE și urmărește alte mecanisme biochimice decât cele ale alergiilor, producând anticorpi neidentificabili care scapă testelor standard. 

În unele cazuri, intoleranța poate fi latentă în timpul copilăriei și adolescenței și se poate manifesta la maturitate. Este posibil să se vindece intoleranța prin diete de eliminare. De asemenea, în acest caz este absolut necesar să urmați sfatul unui medic alergolog specializat.

 

Care sunt cauzele bolii Celiace

Cauza care duce la apariția bolii Celiace nu este cunoscută cu exactitate. Medicii consideră că poate fi vorba de factori ereditari, împreună cu o alimentație bogată în gluten, dar și de alte cauze. Alimentația copiilor, infecțiile gastrointestinale și bacteriile intestinale pot contribui, de asemenea, la apariției unei intoleranțe la gluten. Uneori, boala Celiacă devine activă în urma unei intervenții chirurgicale, în timpul sarcinii sau după naștere, după o infecție virală sau în urma stresului emoțional sever.

Factori de risc

Boala Celiacă tinde să apară frecvent în următoarele cazuri:

  • -Pe cale ereditară, dacă un membru al familiei are boala Celiacă sau dermatită herpetiformă;

  • -Diabet de tip 1;

  • -Sindromul Down sau sindromul Turner;

  • -Boala tiroidă autoimună;

  • -Colită microscopică;

  • -Boala Addison.

 

Posibile complicații

În cazul în care nu este tratată la timp, intoleranța la gluten poate duce la apariția următoarelor complicații:

  • -Malnutriție - din cauza faptului că intestinele nu pot absorbi suficienți nutrienți;

  • -Slăbiciune osoasă - pentru că vitamina D și calciul nu sunt absorbite eficient; astfel, poate să apară osteomalacia la copii și pierderea densității osoase (osteopenie sau osteoporoză) la adulți;

  • -Infertilitate și avort spontan - din cauza absorbției deficitare de vitamina D;

  • -Intoleranță la lactoză - deteriorarea intestinelor poate duce la apariția durerilor abdominale și a diareei după consumul de produse lactate; totuși, odată ce intestinele s-au vindecat, poți consuma din nou produse lactate;

  • -Cancer - în cazul persoanelor diagnosticate cu boala Celiacă și care nu urmează o dietă fără gluten;

  • -Probleme ale sistemului nervos - pot să apară convulsii sau boala nervilor de la nivelul mâinilor și picioarelor (neuropatie periferică).

Citește și Laptele de migdale - beneficii, proprietati, idei de retete

 

Simptomele intoleranței la gluten

Simptomele bolii Celiace diferă la adulți și copii. În cazul adulților, simptomele pot fi următoarele:

  • -Diaree;

  • -Oboseală;

  • -Scăderi în greutate;

  • -Balonare și flatulență;

  • -Dureri abdominale;

  • -Greață și vărsături;

  • -Constipație.

 

Alte simptome care mai pot să apară la adulți sunt anemia, ulcerații bucale, osteoporoză, dermatită herpetiformă, dureri articulare și de cap.

Simptomele bolii Celiace la copii pot fi:

  • -Greață și vărsături;

  • -Diaree cronică;

  • -Inflamarea abdomenului;

  • -Constipație;

  • -Flatulență;

  • -Scaune deschise la culoare și urât mirositoare.

De asemenea, incapacitatea de a absorbi eficient nutrienții poate duce la scăderi în greutate, anemie, stări de irascibilitate, stoparea creșterii (statură mică), deteriorarea smalțului dinților, pubertate întârziată sau incapacitatea de coordonare a mușchilor.

Diagnosticarea intoleranței la gluten

Există posibilitatea ca multe persoane care au boala Celiacă să nu fie conștiente de acest fapt. Analizele de sânge pot ajuta în diagnosticarea acesteia. Un nivel ridicat de proteine anticorp indică o reacție imună la gluten. De asemenea, se pot face și teste genetice pentru depistarea bolii Celiace.

Este important de menționat că trebuie efectuate investigațiile specifice pentru diagnosticarea bolii Celiace înainte de a elimina complet glutenul din alimentație. Prin eliminarea acestuia, rezultatele testului pot fi normale și, astfel, nu vor indica o problemă.

Dacă rezultatele analizelor de sânge sunt pozitive, vor fi efectuate investigații suplimentare. Endoscopia presupune introducerea unui tub subțire, dotat cu o cameră, pentru a vizualiza intestinul mic și pentru a recolta țesut în vederea efectuării unei biopsii. Acesta va fi analizat pentru a vedea dacă există deteriorări ale vililor intestinali.

Tratamentul intoleranței la gluten: alimente permise

Tratamentul prin care poate fi gestionată boala Celiacă este adoptarea unei diete fără gluten pe tot parcursul vieții. Excluderea completă a glutenului din alimentație este singura modalitate prin care poate fi tratată boala Celiacă.

Astfel, trebuie eliminate din alimentație produsele pe bază de grâu, secară, orz, făină de alac (din grâu spelta), făină graham și bulgur. Câteva exemple de produse unde glutenul este folosit ca ingredient stabilizator sunt pâinea, produsele de patiserie și berea.

Dacă glutenul este eliminat complet din alimentație, nutrienții vor fi absorbiți în mod eficient, iar simptomele se vor ameliora treptat. Este recomandat un consult medical pentru a ști cu exactitate ce tip de dietă ar trebui să urmezi.

În general, alimentele care trebuie evitate sunt pâinea, pastele, torturile, prăjiturile, biscuiții și diferite sosuri, cu excepția produselor care sunt etichetate ca fiind fără gluten. Din fericire, poți găsi numeroase produse fara gluten care sunt gustoase și hrănitoare.

De asemenea, există și alimente care nu conțin gluten în mod natural și pe care le poți consuma, precum cerealele integrale (ovăz, orez brun, amarant, tapioca, quinoa), ouă, fructe de mare, carne roșie și albă, banane, citrice, pere, mere, ciuperci, morcovi, ardei, kale, spanac, broccoli, cartofi. Mai poți consuma și produse lactate, fructe oleaginoase (nuci, fistic, caju, migdale), avocado și ulei de avocado, măsline și ulei de măsline, dar și sucuri  naturale de fructe, ceai, cafea și limonadă. 

Verifică întotdeauna eticheta produselor pe care le achiziționezi, deoarece unele pot conține arome sau ingrediente cu gluten. Poate fi vorba de sosuri, carne procesată, iaurt de fructe, creme de brânză, înghețată sau sosuri pe bază de soia. Ovăzul nu conține gluten în mod natural, însă poate fi contaminat dacă a fost procesat împreună cu alte cereale.

În cazul unor carențe nutriționale, este recomandată și utilizarea de suplimente și vitamine, în funcție de recomandările medicului. Printre vitaminele necesare se numără zincul, fierul, vitaminele B12, D și K, cuprul și acidul folic.

Vitaminele pot fi administrate pe cale orală. Însă, în cazul în care tractul digestiv nu le poate absorbi eficient, poate fi necesară injectarea.

Consultați intotdeauna medicul pentru recomandări de diete și alimente permise în boala Celiacă. 

Studiați cu atenție etichetele produselor pentru eventuale urme de cereale ce conțin gluten.

Produsele marcate Fără Gluten sunt cele recomandate a fi consumate în cazul intoleranței la gluten.

 

Rețete fără gluten, simple și rapide

Iată câteva rețete fără gluten, simple și rapide, pe care le poți încerca și tu.

Rețetă pâine fără gluten, cu cartofi

 

Ingrediente:

 

Mod de preparare:

Pentru început, curăță cartofii și pune-i la fiert. Atunci când sunt gata, scurge-i de apă și pasează-i cu o furculiță, apoi lasă-i să se răcească. Separat, pune făină fără gluten într-un bol, apoi adaugă drojdia și sarea și amestecă. Fă o adâncitură în mijloc, sparge oul, adaugă cartofii pasați, uleiul și apa, apoi amestecă ușor cu o lingură până când obții un aluat omogen. Nu este neapărat necesar să frămânți.

Pune un șervețel într-un alt castron, presară un strat generos de făină și așază aluatul. Presară, apoi, făină peste aluat și acoperă cu marginile șervețelului. Lasă aluatul la dospit pentru 40 de minute, într-un loc cald.

Când aluatul e gata, pune-l direct într-o tavă. Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 40 de minute. Apoi, mărește temperatura la 220 de grade Celsius, pentru încă 10 minute.

 

Rețetă fursecuri fără gluten

Ingrediente:

 

Mod de preparare:

Începe prin a pune untul într-un bol încăpător, apoi adaugă untul de arahide și zahărul brun. Amestecă totul bine până când obții o compoziție cremoasă. Adaugă și ouăle, unul câte unul, și amestecă bine. Continuă prin a adăuga pudra de cacao fără gluten și amestecă, pentru a o încorpora. Adaugă migdalele măcinate, sarea și bicarbonatul de sodiu și amestecă bine. La final, pune și fulgii de ciocolată.

Folosește o lingură mică pentru înghețată, cu care să iei compoziția pentru fursecuri. Așază fiecare fursec într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius, pentru aproximativ 15 minute.

 

Rețetă paste fără gluten cu sos pesto de rucola

 

Ingrediente:

Mod de preparare:

Pune spaghetele la fiert, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Între timp, adaugă în robotul de bucătărie rucola, nucile rumenite, usturoiul, uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare și piper, după gust. Mixează bine ingredientele până când devin o pastă. Pune spaghetele fierte într-un bol, adaugă sosul pesto și caperele și savurează.

Așadar, boala Celiacă se manifestă prin intoleranță la gluten și este o afecțiune care persistă pe durata întregii vieți. Singura modalitate pentru a trata boala Celiacă este excluderea completă a glutenului din alimentație, însă ai la îndemână numeroase produse fără gluten și rețete pe care să le încerci.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

Distribuie:
Postat in Noutati De:
Nicoleta de la Biomania
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii