Smantana si cremele vegetale bio - ce poti prepara cu ele

Smantana si cremele vegetale bio - ce poti prepara cu ele

04.11.2020 13:38

Smântâna dulce sau fermentată este unul dintre cele mai apreciate ingrediente folosite atât pentru prepararea deserturilor cremoase și pufoase, cât și pentru pregătirea mâncărurilor delicioase, în special cu sosuri. Însă, uneori, este nevoie de o alternativă la fel de gustoasă, dar vegetală la produsele de origine animală, fie din cauza unor alergii ori intoleranțe alimentare, fie pentru că preferi o dietă vegetariană sau vegană. Din fericire, ai la dispoziție o multitudine de variante 100% vegetale și bio.

În cele ce urmează, afli ce sunt, de fapt, smântâna și cremele vegetale, ce ingrediente de bază conțin și ce poți prepara cu ele. 

Ce sunt smântâna și cremele vegetale

Smântâna și cremele vegetale sunt alternative la produsele de origine animală, pe care le poți folosi atunci când:

  • -suferi de o alergie sau intoleranță alimentară - când ai, de exemplu, intoleranță la gluten, lactoză, ai nevoie de alternative vegetale la smântâna clasică pentru gătit, frișcă ori cremele de patiserie; în acest caz, poți opta pentru produse fără gluten, fără lactoză, fără sare, fără zahăr adăugat și obținute din ingrediente 100% de origine vegetală, provenite din agricultura ecologică și care au certificare în acest sens, așa cum sunt și produsele pe care le poți găsi în portofoliul Biomania; 

  • -preferi o dietă vegetariană ori vegană - smântâna și cremele vegetale, din orez, nucă de cocos, alune, migdale, soia și alte tipuri de plante, reprezintă o soluție pentru situația în care vrei să urmezi o dietă care exclude parțial sau total alimentele de origine animală, așa cum sunt și produsele lactate; 

  • -diverse afecțiuni medicale - anumite probleme medicale, cum sunt cele cardiovasculare, hormonale, dermatologice, pot presupune și adoptarea unei diete speciale, la recomandarea medicului specialist. 

Ingrediente cheie ale cremelor și ale smântânii vegetale

La fel ca băuturile bio, cum e laptele de migdale, orez, soia ori ovăz, și smântâna și cremele vegetale bio sunt produse exclusiv din plante și poți opta pentru o multitudine de variante, în funcție de nevoile și de preferințele tale. Reține că este important să citești cu atenție etichetele produselor, ca să știi ce conțin și să le alegi pe acelea care au certificare bio, ca să te asiguri că ingredientele din care sunt obținute sunt într-adevăr ecologice, precum cele din portofoliul Biomania. În continuare, afli care sunt câteva dintre cele mai importante ingrediente pe care smântâna și cremele vegetale bio le pot conține. 

Unul dintre ingredientele de bază folosite pentru prepararea smântânii și a cremelor vegetale este ovăzul, o componentă completă din punct de vedere nutrițional. Poți folosi o astfel de cremă vegetală în rețete dulci sau sărate, ca dressing în salate sau în sosuri și diverse umpluturi. 

Descoperă Crema Bio din ovaz, pentru gatit, Isola Bio, 200ml, cu un conținut scăzut de sare, obținută din ingrediente de agricultură ecologică, precum ovăzul italian, cultivat în Molise, la Societatea Agricolă La Goccia, uleiul din semințe de floarea-soarelui presat la rece și făina din semințe de roșcove.

 

Crema din soia este o altă alternativă vegetală la smântâna clasică pentru gătit, fiind foarte important să optezi pentru produse care au la bază ingrediente 100% naturale, certificate bio.  

Alege Crema bio din soia pentru gatit Isola Bio 200 ml, fără gluten, fără lactoză și cu doar 15% grăsimi și prepară paste, supe și salate delicioase. Produsă cu soia italiană, certificată ecologic, smântâna vegetală Isola Bio este un ingredient cremos, ideal pentru sosuri sau pentru gratinat. 



Când vrei să prepari un desert deosebit, cu frișcă, dar cauți o alternativă vegetală la produsul de origine animală, atunci poți opta pentru un înlocuitor obținut din ingrediente bio, 100% naturale, cum sunt uleiul bio de floarea-soarelui, siropul de orez, făina de orez, aroma naturală de vanilie bio, aroma naturală de lămâie și băutura de soia. 

Descoperă Alternativa vegetala bio la frisca La Finestra sul Cielo, un produs special conceput din ingrediente 100% de origine vegetală, deshidratat, îndulcit cu sirop de orez bio și ușor de pregătit. Pune băutura de soia rece (130 g), fără să adaugi zahăr, într-un bol și, cu ajutorul unui mixer vertical, mixează aproximativ 10-15 secunde în această poziție. Continuă să mixezi pentru un minut și vei obține 180 de grame de frișcă vegetală bio.

 

Nuca de cocos este unul dintre ingredientele apreciate când vine vorba despre produse naturale, 100% vegetale, care pot înlocui smântâna clasică pentru gătit, oferindu-ți, totodată, posibilitatea de a da prospețime tropicală deserturilor tale sau sosurilor pentru paste ori cremelor de legume. 

Dacă îți place bucătăria exotică, poți integra Crema bio din nuca de cocos pentru gatit Isola Bio 200 ml în diverse preparate indiene sau asiatice. În plus, crema de cocos este un ingredient deosebit în preparatele de Post, care pot deveni astfel mai gustoase și pline de arome exotice. 

 

Dacă vrei să încerci o alternativă vegetală și ecologică deosebită la smântâna pentru gătit, poți opta pentru o cremă bio din orez cu alune, ulei din semințe de floarea-soarelui presat la rece, făină din semințe de roșcove și sare de mare. 

Descoperă Crema bio cu alune pentru gatit Isola Bio 200ml, fără gluten, fără lactoză, fără arome și fără zahăr adăugat. Cremă vegetală cu o textură fluidă, ea poate fi folosită atât pentru prepararea deserturilor, cât și a diverselor feluri de mâncare, inclusiv omlete.  

Când vrei să prepari un desert inedit și să-i răsfeți pe cei dragi, un produs de patiserie cu cremă dulce este mereu binevenit, chiar și atunci când cauți o variantă mai dietetică, dar la fel de gustoasă. 

Descoperă Alternativa vegetala bio la crema pasticcera La Finestra sul Cielo, un preparat bio deshidratat, fără gluten, 100% de origine vegetală și îndulcit cu sirop de orez. Din 80 de grame de produs, obții 300 de grame de cremă vegetală pasticcera, în doar un minut. Pune într-un bol băutura din soia, rece, fără zahăr, mixează aproximativ 1 minut, cu ajutorul mixerului vertical, și crema vegetală dulce, ideală pentru tarte, de exemplu, este gata. 

 

 

Ce poți prepara din smântână și creme vegetale

Fie că vrei un mic dejun sanatos si satios ori un prânz cu supe delicioase, fie că le faci o surpriză la cină celor dragi, incluzând în meniu paste cu un sos irezistibil, smântâna și cremele vegetale sunt ingrediente care dau un gust deosebit preparatelor tale și o textură cremoasă, apreciată de oricine le va gusta. Le poți folosi atât pentru deserturi, cât și pentru mâncăruri, iar mai jos, ai câteva rețete în acest sens. 

Rețetă de supă de usturoi cu cremă vegetală

 

O supă cu smântână vegetală și gust intens de usturoi este simplu de preparat și te va încânta cu textura ei fină. Iată cum o pregătești: 

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi albi;

  • 1 morcov;

  • 1 țelină;

  • 2 cepe mari;

  • 6 căței de usturoi;

  • 150 ml smântână sau cremă vegetală;

  • 2 l supă de legume;

  • 1 lingură ulei de măsline;

  • foi dafin, crutoane, cimbru, sare.

Mod de preparare: mărunțește ceapa, pisează usturoiul și călește-le la foc mediu; adaugă cartofii tăiați cubulețe, morcovul feliat, țelina întreagă (fără frunze) și supa de legume, cât să acopere cartofii; pune foile de dafin, cimbrul și sarea; fierbe totul 30 de minute; scoate țelina și folosește-o la alt preparat culinar; pasează legumele fierte, adaugă uleiul de măsline și smântâna vegetală; amestecă totul bine, până obții o compoziție cremoasă. 

Reteță de supă de linte condimentată, cu lapte de cocos

 

Când vrei să-i răsfeți pe cei dragi cu un preparat delicioas și cremoasă, supa de linte condimentată, cu lapte vegetal poate fi o variantă interesantă. O pregătești ușor, în doar 35 de minute, și dacă urmezi rețeta de mai jos, obții patru porții: 

Ingrediente:

  • 240 g linte mică;

  • 1 ceapă destul de mare;

  • 2 căței de usturoi;

  • 1 ardei iute;

  • 1 lingură de pudră de turmeric;

  • ½ linguriță de pulbere de cardamom;

  • 1 linguriță de pudră de curry; 

  • 1 linguriță de semințe de coriandru;

  • 2 linguri de ulei de susan;

  • 80 g de baby spanac;

  • 450 ml crema de gatit de nucă de cocos Isola Bio plus o lingură pentru decorat;

  • 300 ml supa de legume;

  • 1 frunză de dafin;

  • câteva crenguțe de coriandru proaspăt.

 

Mod de preparare: fierbe lintea 40 de minute, împreună cu frunza de dafin și un vârf de cuțit de sare; scurge zeama, clătește și răcește lintea; pune ulei de susan într-o tigaie și rumenește usturoiul tăiat mărunt și ardeiul iute.

Adaugă celelalte condimente și amestecă bine; pune lintea peste această compoziție și călește totul la foc mediu, 5 minute. Toarnă supa de legume și fierbe 15 minute. Adaugă crema de gatit din nuca de cocos Isola Bio și continuă gătitul încă 10 minute sau până când supa linte s-a îngroșat puțin; adaugă sare, piper și frunzele de spanac.

Amestecă și opărește spanacul, până se înmoaie ușor, fără a fi gătit, apoi toarnă supa în farfurii, decorează cu picături de cremă de cocos Isola Bio și un praf de piper.

Rețetă de paste cu sos din cremă vegetală de soia

 

Cremele vegetale sunt ideale nu doar pentru supe, ci și la pregătirea sosurilor pentru paste. Dacă vrei o cină ușoară, cu un meniu vegetarian, atunci poți încerca rețeta de mai jos: 

Ingrediente:

  • 350 g paste bio, din orez, canepa, ovaz;

  • 250 ml cremă bio din soia, pentru gătit;

  • 1 broccoli;

  • 5 căței de usturoi;

  • 3-4 linguri ulei de măsline;

  • 1 ardei capia;

  • 1 dovlecel;

  • 1 ceapă;

  • busuioc, sare, piper.

Mod de preparare: pune pastele în apă clocotită și fierbe-le, cu sare, cât scrie pe ambalaj; fierbe florile de broccoli și taie-le în jumătăți; taie mărunt ardeiul, dovlecelul și ceapa și călește-le; adaugă sare și piper; toarnă peste legume crema bio de soia pentru gătit, amestecată cu usturoiul pisat; ornează cu busuioc proaspăt. 

Rețetă de prăjitură pufoasă cu cremă bio vegetală

 

Când ai poftă de un desert delicios și cremos, poți să pregătești o prăjitură pufoasă cu cremă bio vegetală cu alune. Iată de ce ingrediente ai nevoie și cum o prepari: 

Ingrediente:

Aluat:

  • 250 g făină; 

  • 1 plic praf de copt;

  • 1 plic zahăr vanilat;

  • 3 linguri cacao;

  • 60 ml ulei;

  • 250 ml lapte vegetal de soia;

  • 200 g zahăr;

  • zeama de la o lămâie;

  • esențe de vanilie, rom.

Cremă:

  • 300 ml cremă bio vegetală cu alune;

  • 1 lingură de făină;

  • 1 lingură amidon de porumb;

  • 100 g zahăr;

  • 100 g unt de cocos;

  • esență de vanilie.

Mod de preparare: prepară crema: omogenizează crema bio vegetală cu alune cu 100 g de zahăr, 1 lingură de făină și amidonul de porumb; fierbe totul până se îngroașă; adaugă esența de vanilie; lasă crema să se răcească și adaugă untul de cocos; amestecă până se omogenizează; pregătește aluatul: mixează laptele de soia (rece) cu uleiul, cele 200 g de zahăr și zeama de lămâie; separat, amestecă făina cu praful de copt, cacaua și un vârf de cuțit de sare și toarnă ingredientele uscate peste compoziția lichidă; amestecă bine și toarnă aluatul în tava de copt; coace la 180 de grade 15 minute; taie blatul în două sau trei foi și pune crema între ele; pentru ornat, poți folosi zahăr pudră, cacao sau să faci glazură de ciocolată.

Smântâna și cremele vegetale sunt alternative la produsele de origine animală, iar cu ajutorul lor poți pregăti atât deserturi, cât și mâncăruri și sosuri. Reține că este important să te asiguri că ingredientele din care sunt obținute sunt 100% ecologice și că este bine să citești cu atenție etichetele produselor.  

 

Sursa foto: Biomania, Shutterstock

 

Distribuie:
Postat in Noutati De:
Nicoleta de la Biomania
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii