Stati prost cu nervii? Mancati prune!

2009-04-30 13:58:51

Cunoscutele prune, folosite de cele mai multe ori pentru compot sau gem reprezinta o sursa de substante nutritive necesare sanatatii. Consumate crude in cure de doua - trei saptamani ele reprezinta o sursa naturala de vitamine si minerale contribuind la eliminarea toxinelor, purificarea ficatului si cresterea rezistentei organismului. 100 g prune contin 2 mg fier, de aceea nutritionistii le recomanda in prevenirea anemiei feriprive. Prunele sunt apreciate pentru continutul de potasiu, calciu, seleniu, vitaminele A, B, C, fibre alimentare. 100 g prune furnizeaza 330 mg potasiu, care contribuie la mentinerea echilibrului apei in organism si la normalizarea activitatii cardiace. In caz de hiperaciditate sau constipatie, nutritionistii ne sfatuiesc sa mancam prune dimineata, pe stomacul gol. "Hipertensivii trebuie sa manance multe alimente bogate in potasiu, asa cum sunt prunele. Datorita potasiului, aceste fructe mentin o presiune constanta a sangelui, prevenind oscilatiile tensiunii arteriale. De sezonul prunelor e bine sa profite si varstnicii. O data cu inaintarea in varsta, organismul pierde capacitatea de a se proteja de radicalii liberi, care sunt la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative. Prunele sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale care lupta cu acesti radicali liberi‘‘, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Prunele au un efect revigorant si remineralizant, fiindu-le indicate persoanelor obosite sau celor stresate. Aceste proprietati se datoreaza pe de o parte vitaminelor si mineralelor, iar pe de alta parte glucidelor. Spre deosebire de alte fructe, prunele contin mai multe glucide: 20 g/100 g. Aproximativ 25% din aceste glucide sunt reprezentate de fructoza, iar restul, de glucoza. Din cauza glucidelor, bolnavii de diabet zaharat ar fi bine sa evite prunele sau macar sa limiteze consumul lor. Tot din cauza glucidelor, prunele au mai multe calorii decit alte fructe: 80 de calorii/100 g. Cum prunele se gasesc mai greu in acest sezon si sunt foarte scumpe, putem opta pentru cele uscate sau pentru piureurile de prune. In procesul de uscare si in fabricarea piureului se pierd foarte putine vitamine si minerale, astfel incat proprietatile antioxidante se pastreaza in aceeasi masura. Ele au si alte beneficii: sunt laxative si diuretice, regleaza digestia prin continutul bogat in fibre. Nu sunt recomandate prunele uscate si afumate, pentru ca fumul generat de lemn contine substante cancerigene.

Postat in Noutati De:

Blugento Admin