Totul despre ULEIUL BIO DE ARGAN PRESAT LA RECE

2012-11-12 09:19:14

Va prezentam un produs nou Uleiul bio de argan presat la rece. Uleiul de argan, cunoscut si ca aurul desertului, este un ulei natural, obtinut din fructul arborelui de Argan, Argania Spinosa. Arborele inalt de aprox 8 -10 m, creste salbatic in zona de sud-vest a Marocului. Traieste intre 150 – 200 de ani, in conditii climatice dificile si doar in jurul varstei de 50 ani rodeste. Arborele de Argan furnizeaza doar cateva kilograme de fructe pe an, folosite pentru productia uleiului in scop alimentar sau cosmetic. Fructele de argan sunt mari, ovale, au o coaja foarte dura, care la rândul său conține 3 seminte. Pentru a se obtine un litru din acest pretios ulei, sunt necesare in jur de 100 kg de fructe si mai mult de 16 ore de munca. 1 Producția de ulei de argan a fost întotdeauna apanajul exclusiv al femeilor. Ele folosesc două pietre mari pentru a sparge invelisul exterior și extrag astfel semințele, care sunt puse la uscat pe acoperișurile caselor. Semințele sunt uscate, apoi prăjite si macinate pentru a se obtine un aluat, pasta. Aluatul este amestecat cu apă caldă și suc de procesare pentru a extrage uleiul prețios. Prăjirea semințelor da un gust puternic uleiului, similar cu cel de alune si se face numai în cazul în care uleiul este destinat uzului alimentar. Astăzi, ca urmare a cererii mari pentru acest ulei (în special în domeniul produselor cosmetice), operațiunile de stoarcere se fac prin utilizarea de prese mecanice care accelerează obținerea unui produs de calitate. Cu toate acestea operațiunea de "peeling" a fructelor continuă să fie făcute de mână. 1 Pentru a obține beneficiile maxime ale acestui ulei, ar trebui consumat crud, deoarece prin gatire se distrug proprietățile sale nutritive. Dintre toate beneficiile uleiului de argan, cel mai important este faptul că acesta ajută la menținerea sub control a nivelului de colesterol rau (LDL). 1 Uleiul de argan contine 80% grăsimi nesaturate pure: - acizi grași 16-20% - acid palmitic 12% - acid stearic 6% - acizi grași mono-nesaturați 45-50% - acid oleic 42,8% - acizii grași polinesaturați 32-40% - acid linoleic 36,8% - acid alfa-linolenic. Uleiul de Argan este bogat in acizi nesaturati si Vitamina E, care repara membranele celulare de actiunea radicalilor liberi si are un efect de anti-imbatranire. Vitamina E prezenta in uleiul de argan actioneaza ca un antioxidant si adjuvant in dezvoltarea si mentinerea functiilor sistemului nervos si a celui muscular. Pentru a-i menține toate proprietățile Uleiul de argan trebuie păstrat la frigider, departe de lumina directă. Uleiul de argan are un cost foarte ridicat din mai multe ratiuni: • arborele de Argan este o planta salbatica, iar regiunea în care creste are o suprafata limitata. • fiecare planta produce aproximativ 8 kg de fructe în fiecare an și pentru a obține un litru de ulei de argan se folosesc in jur de 100 kg de fructe. • Spinosa Argania face parte din Patrimoniul UNESCO, fiind pe cale de disparitie.

Postat in Noutati De:

Blugento Admin