Ce nu stiai despre bame

2009-07-23 13:30:39

Folosite in arta culinara a Europei de Sud, foarte populare in tari precum Turcia sau Grecia, unde intra in compozitia unor preparate traditionale, bamele au inceput sa fie treptat tot mai apreciate de consumatorii din intreaga lume pentru aroma deosebita, usor de recunoscut. Bamele reprezinta o bogata sursa de fibre pentru organismul uman, dar, spre deosebire de alte legume, sunt sarace in proteine şi hidrati de carbon. In compensatie, bamele contin vitaminele A, B si C, betacaroten, potasiu si anumite minerale, precum calciu si magneziu. De aceea, riscul unui infarct sau al unui accident vascular in randul celor care consuma aceste miraculoase leguma este foarte redus. Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in nutritie, recomanda consumul bamelor pentru valoarea lor terapeutica. De asemenea, specialistii americani considera ca o dieta cu bame poate preveni unele forme de cancer, in special cel de colon. Bamele sunt hrana ideala pentru persoanele supraponderale, deoarece furnizeaza doar 40 de calorii la 100 g. Datorita continutului ridicat de mucilagii, acestea au si proprietati emoliente, fiind recomandate in afectiuni respiratorii precum bronsite sau traheite. Chiar daca sunt consumate foarte putin in tara noastra, bamele sunt apreciate de nutritionisti pentru proprietatile lor medicinale. Se gasesc in piete si hipermarket-uri, proaspete sau conservate si pot fi folosite in supe si mancaruri. Totusi, nu le fierbeti in exces, pentru ca vor deveni cleioase.

Postat in Noutati De:

Blugento Admin

Comentarii




* Câmpuri Obligatorii