Pesto bio Genovez: Origini, Curiozitati si Legende

Pesto bio Genovez: Origini, Curiozitati si Legende

17.07.2023 18:16

Curiozitati: stiați ca reteta de Pesto a fost oficiala abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea?

Rețeta de Pesto, așa cum o cunoaștem astăzi este relativ recentă: apare pentru prima dată spre a doua jumătate a secolului al XIX-lea în lucrarea „Bucatarul genovez” a cunoscutului gastronom al vremii, Giovanni Battista Ratt. Un sos obtinut in mojar pe bază de usturoi, care a fost folosit pentru conservarea alimentelor, dar și ca condiment pentru a fi combinat cu peștele prăjit.

"Se ia un catel de usturoi, busuioc sau in lipsa acestuia patrunjel, branza olandeza si parmezan ras, iar amestecul este batut in mojar cu putin unt pana se obtine o pasta. Se stropeste cu ulei din abundenta. Cu aceasta pasta se pot condimenta pastele lasagna si galustele (troffie), combinand putina apa fierbinte, fara sare, pentru a face pasta mai lichida”.

În timpul secolului al XIX-lea pastele cu Pesto nu s-au schimbat în mod deosebit, la acel moment erau considerate un aliment popular.

Trebuie să ne oprim o clipă la busuioc. Nu oricare busuioc pentru Pesto este bun. Dacă ai vrea cu adevărat să urmezi cu strictețe tradiția, ar trebui să folosești busuioc tânăr cultivat pe dealurile din Pra', un cartier din vestul Genovei. Indicatia Dop se refera la tot busuiocul cultivat in Liguria, dar cel de la Pra' este considerat cu adevarat deosebit datorita conditiilor microclimatice favorabile din aceasta zona. Cartierul Pra' este de fapt cuibarit intre mare si dealuri, iar aceasta particularitate confera plantei aroma inconfundabila: o aroma delicata si usor mentolata, ideala pentru prepararea sosului.

Pesto poate să nu aibă în spate o tradiție milenară (rețeta sa datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea), dar reprezintă un monument autentic al tradiției culinare ligurice și a reușit să cucerească palatul italienilor si nu numai. Ingredientul esențial pentru un Pesto adevărat? Busuioc genovez Dop cultivat în raionul Pra'.

Ierburile au fost folosite în Liguria încă din Evul Mediu și busuiocul în special a fost folosit pentru a îmbogăți banchetele și mâncarea. Răspândirea pesto-ului în întreaga lume se datorează și marinarilor din Genova, care prin călătoriile lor l-au facut cunoscut.

Există atât de multe legende legate de pesto, dintre care una povestește despre un preot care a trăit pe înălțimile Prà. Într-o zi s-a hotărât să culeagă ierburile locului și să le amestece împreună cu nuci de pin, brânză și l-a oferit cadou credincioșiilor locului. Așa s-a născut primul pesto din Genova.

De asemenea, se pare ca aceasta reteta provine dintr-o alta mai veche, cea a usturoiului, un sos de usturoi, care se folosea la conservarea mancarurilor gatite, pregatit intotdeauna in mojar.

Ați încercat deja Linguine Iris Bio cu pesto

Suprafața aspră a pastelor este perfectă pentru a absorbi condimentele la maximum. Cu un pic de parmezan ras, pot constitui un fel de mancare preferat al familiei tale.

Pofta buna!

Distribuie:
Postat in Noutati De:
Nicoleta de la Biomania
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii