Cunoscut si sub denumirile de cimbrisor de gradina, cimbrisor grecesc, cimbru adevarat, lamaioara, ori iarba cucului, cimbrul (Thymus vulgaris L) este o mirodenie inrudita cu cimbrisorul si cu cimbrul de camp (Thymus serpyllum). “Cimbrul are proprietati puternice antibacteriene, antivirale, de asemenea favorizeaza eliminarea secretiilor bronsice”, mentioneaza dr. Iulia-Violeta Vlad, medic specialist medicina de familie, cu competenta în api-fitoterapie. Specialistii farmacologi au identificat in continutul cimbrului uleiuri volatile, precum carvacrol, cymol, x1-pinen, 1-borneol, linalool, cat si peste 10% tanin. De asemenea, analizele de laborator indica un continut de substante uscate (28,1%), albumina bruta (5,6%), grasimi (1,6%), zahar (2,4%), extracte azotate (9,2%), fibre (8,6%) si cenuse (2,1%). Aceste componente chimice naturale fac din cimbru un excelent remediu impotriva infectiilor intestinale, in afectiuni pulmonare sau renale. Exista mai multe specii de cimbru, cele mai cunoscute fiind cimbrul de gradina (Satureja hortensis) si cimbrul de cultura (Thymus vulgaris), care au proprietati terapeutice asemanatoare. Aceste doua specii sunt bune pentru stimularea diurezei, pentru eliminarea parazitilor intestinali sau pentru imbunatatirea digestiei. Cimbrul este util de asemenea pentru prevenirea balonarilor. In aceste cazuri poate fi folosit sub forma de infuzie sau condiment in mincaruri. De asemenea, cimbrul sub forma de pulbere sau ceai are actiune de tonifiere a sistemului nervos, indepartand oboseala.
Comentarii