Lintea este o leguminoasa cultivata din vechime in lumea intreaga, disponibila in orice anotimp. Este un aliment bogat in proteine, minerale si sarac in grasimi. Lintea este apreciata de nutritionisti datorita calitatilor sale care intaresc organismul. In categoria mineralelor continute de linte se numara potasiul, fosforul si molibdenul, urmate de calciu, zinc si fier. Din compozitia lintei nu lipsesc vitaminele din complexul B si vitamina PP, precum si hidratii de carbon, materiile azotate si grasimile. Fitonutritionistul Eric Favre recomanda dieta cu linte in diverse afectiuni precum astenia, bolile cardiace, hepatice si gastrice sau convalescenta. Potrivit acestuia, persoanele anemice, copiii aflati in perioada de crestere si femeile gravide trebuie sa manance lintea in combinatie cu alte legume sub forma de supa, ghiveci, piure si in salate asortate. Sub raport energetic, 100 g de linte echivaleaza cu 354 Kcal. In functie de marimea bobului si de culoare, se pot distinge trei varietati: lintea verde - cu bob mare si invelis verde deschis; lintea maro - cu bob mic, de culoare inchisa, maro sau aproape neagra si lintea rosie - cu bob mic, portocaliu sau rosu. Cele mai indicate tipuri de linte in alimentatie sunt cele de culoare verde sau cele maronii, fiindca isi pastreaza cel mai bine forma si proprietatile in urma fierberii, restul devenind cremoase. De regula, se lasa la inmuiat, seara, intr-o cantitate de apa de trei ori mai mare. Timpul de fierbere difera in functie de soi; de regula, lintea inmuiata fierbe in circa 30 minute. Amestecata cu ceapa rosie, lintea are un gust excelent. De asemenea, merge bine in tocanite, sosuri si salate de legume, aperitive si garnituri, supe, ciorbe, bors, desert, in feluri de mancare vegetariene, ca si unele cu peste, carne sau carne de pasare; in combinatii dintre cele mai diverse - cu orez, paste fainoase, ciuperci, morcovi, spanac, fasole boabe etc. Pentru o experienta gastronomica intr-adevar speciala, incercati sa preparati o supa de linte!
Comentarii