Caracteristicul gust dulce al mararului este popular in toata Europa, Asia Centrala si de Sud. Folosita mai ales pe post de condiment al mancarurilor, putina lume stie ca aceasta planta este una dintre cele mai folositoare pentru sanatate. Mararul stimuleaza digestia, calmeaza spasmele, balonarile si durerile abdominale provocate de gastrita sau colite si remediaza amenoreea. Ajuta la sporirea tonusului general, la remedierea frigiditatii sau chiar la dezinhibarea in plan erotic. Se spune ca cea mai importanta proprietate a mararului este aceea de intaritor al aparatului digestiv si de stimulent al diurezei. Totodata, calmeaza durerile abdominale si favorizeaza eliminarea gazelor din intestin, are proprietati de reglare a ciclului menstrual, avand un efect similar sedativelor. Mararul are proprietati antispastice si combate in mod eficient voma sau sughitul rebel. De asemenea, mararul este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamna B6, acid folic, calciu, fier, magneziu si potasiu. In plus, acesta contine si fibre alimentare, niacina, fosfor si zinc. Datorita continutului ridicat de flavonoide(substante cu o actiune asemanatoare estrogenului, care echilibreaza nivelul hormonilor feminini), mararul ajuta la cresterea armonioasa a sanilor si la mentinerea tineretii pielii. Consumul regulat de marar este recomandat in sindromul premenstrual (dureri in sani si abdominale, nervozitate in perioada ciclului), stimularea lactatiei , menstre abundente. La inceputul menopauzei, mararul inlatura bufeurile si transpiratiile nocturne. Fiind usor de folosit ca ingredient in aproape orice fel de mancare si asigurand un continut extrem de ridicat de vitamina C, se poate spune despre marar ca este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali. Daca doza zilnica recomandata de vitamica C este de 40 mg, aflati ca aceste plante o pot asigura lejer - 100 de grame de marar contin 100 mg de vitamina C, iar aceeasi cantitate de patrunjel are o concentratie dubla de vitamina C.
Comentarii