Semințele de canepa: sursă completă de proteine, proprietăți, beneficii și contraindicații

Semințele de canepa: sursă completă de proteine, proprietăți, beneficii și contraindicații

30.05.2021 10:21

Semințele de cânepă sunt bogate in vitamine, minerale, omega 3, proteine ​​și substanțe antiinflamatoare care conferă acestui aliment multe beneficii pentru sănătatea noastră. Semințele de cânepă sunt un aliment foarte hrănitor care, datorită continutului de aminoacizi, s-a răspândit recent în întreaga lume ca baza pentru dietele vegetariene. Semințele de cânepă sunt semințele unei plante, Canabis Sativa, existentă în diferite soiuri, care este utilizată nu numai în scopuri alimentare, ci și pentru producția de hârtie, furaje și biocombustibili.

Origine si cultivare

Valori nutriționale

Proprietățile semințelor de cânepă

Beneficii pentru sănătate

Cum se utilizează semințele de cânepă

Contraindicații și efecte secundare

 Origine si cultivare: Are originea în Asia Centrală și în cele mai vechi timpuri se extinde în China și apoi în Europa. A fost folosit de milenii atât în ​​scopuri de vindecare, cât și ca hrană. Cânepa este cultivată acum în multe țări cu un climat temperat, în special pentru fibra obținută din aceasta, folosită în domeniul textil. Doar China și Coreea de Sud contribuie cu mai mult de jumătate din producția totală de fibre din lume. În Italia, cultivarea sa este marginală din punct de vedere al volumelor, dar nu a fost întotdeauna așa: în trecut Emilia și Campania erau cunoscute pentru producerea celei mai bune cânepă din lume, în special în provinciile Napoli (Frattamaggiore) și Caserta ( Aversa).

Semințele de cânepă sunt de fapt fructele.

Valori nutriționale: Sunt o sursă excelentă de proteine ​​și conțin toți aminoacizii esențiali, cu putini carbohidrați, dar moderat în fibre și moderat în grăsimi, ca în majoritatea semințelor. Conținutul de grăsimi saturate rămâne foarte scăzut, la fel și conținutul de acizi grași mononesaturați. De asemenea, conțin o cantitate importanta de acizi grași polinesaturați: omega 3 și omega 6, precum și diverse vitamine și săruri minerale pe care le vom aprofunda în paragraful următor. 

Valorile nutriționale pentru 100 g semințe de cânepă:

Kcalorii 553 kcal

Apă 4,96 gr

Proteine ​​31,56 gr

Grăsimi 48,75 gr

Carbohidrați 8,67 gr

Zahar 1,5 gr

Fibre 4 gr

Vitamină C 0,5 mgr

Tiamină 1.275 mgr

Riboflavină 0,285 mgr

Niacină 9,2 mgr

Vitamina B6 0,6 mgr

Vitamina E 0,80 mg

Zinc 9,90 mg

Calciu 70 mgr

Fosfor 1650 mgr

Magneziu 700 mgr

Sodiu 5 mgr

Potasiu 1200 mgr

Fier 7,95 mgr 

Indice glicemic 35 (sursă USDA)

Proprietățile semințelor de cânepă: beneficiile semințelor de cânepă sunt numeroase. Sunt o sursa importanta de vitaminele B, vitamina E, zinc, calciu, fier, fosfor, magneziu și potasiu. Conținutul de sodiu este moderat (5 mg la 100 g de produs). 

-Vitaminele din grupa B: sunt esențiale pentru metabolismul nostru: fac parte din enzimele esențiale pentru funcționarea corectă a organismului nostru. În ceea ce privește vitamina B1 sau tiamina, 100 gr de semințe de cânepă acoperă necesarul nostru zilnic, în ceea ce privește B2 sau riboflavina, aproximativ 20% din cantitatea zilnică necesară.

100 de grame de semințe de cânepă conțin aproximativ 50% din niacina necesară zilnic, a cărei deficiență provoacă pelagra și puțin sub 50% din vitamina B6. Conținutul ridicat de vitamine B ne permite să ne îmbunătățim sănătatea cardiovasculară și neuronală;

-Vitamina E: LARN estimează necesarul zilnic al unui bărbat adult în 13 mg de vitamina E. Semințele de cânepă conțin 0,80 mg, deci aproximativ 6% din necesitate. Vitamina E este o vitamină extrem de importantă și reprezintă un antioxidant foarte puternic capabil să acționeze împotriva radicalilor liberi și să ne protejeze de stresul oxidativ;

-Calciu: 100 de grame de semințe de cânepă conțin 70 mg de calciu, un mineral esențial mai presus de toate pentru bunăstarea oaselor noastre, dar și pentru transmiterea impulsului nervos. Nevoia de calciu crește odată cu vârsta și în timpul sarcinii și, în acest sens, suplimentarea cu semințe de cânepă ar putea fi utilă;

-Fier: Fierul este, de asemenea, bine reprezentat. De fapt, se estimează 8 mg de fier la 100 g de semințe de cânepă și aportul zilnic recomandat de fier este de aproximativ 10 mg la bărbați și 18 mg la femeile fertile. Această nevoie crește și mai mult în timpul sarcinii. Fierul este necesar pentru a putea transporta oxigenul către toate părțile corpului, iar deficiența acestuia poate provoca anemie, rezultând oboseală, pierderea poftei de mâncare și astenie;

-Fosfor: 100 de grame de semințe de cânepă conțin aproximativ dublul fosforului necesar zilnic. Acest nutrient este esențial pentru producerea de energie, creștere și metabolismul osos;

-Magneziu: mineral cu proprietăți multiple și util pentru bunăstarea noastră generală. 100 de grame de semințe de cânepă conțin o cantitate foarte mare de magneziu (700 mg pentru un aport recomandat de 240 mg);

-Potasiu: un alt mineral foarte important, în special pentru echilibrul hidroelectric al organismului. 100 de grame de semințe de cânepă conțin aproximativ 30% din cantitatea zilnică recomandată;

-Zinc: esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar și pentru maturarea gonadelor. 100 de grame de semințe de cânepă îndeplinesc cerința zilnică de zinc a unui bărbat adult.

Beneficii pentru sănătate

Semintele prezinta un echilibru perfect între acizii grași omega 6 și acizii grași omega 3 ai semințelor de cânepă. De fapt, raportul dintre aceste două tipuri de acizi grași esențiali din semințele de cânepă este de 3: 1, raport considerat optim. Ambii acizi grași sunt esențiali pentru sănătatea noastră, dar trebuie să fie corect echilibrați, la fel ca în semințele de cânepă. Omega 6, de fapt, dacă este în exces (ca în dieta de azi bogată în produse industriale) exercită o acțiune pro-inflamatorie.

Au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii importante.

Semințele de cânepă conțin o cantitate echitabilă de vitamina E și acizi grași omega 3, care au o acțiune antiinflamatoare. În plus, semințele de cânepă conțin grossamidă, o moleculă cu acțiune antiinflamatoare. Potrivit unor cercetări, capacitatea sa antiinflamatorie ar putea fi exploatată în cazul neuroinflamărilor legate de bolile degenerative.

Remediu împotriva constipației: Conținutul de fibre din semințele de cânepă este important. Tocmai din acest motiv pot fi utilizate pentru a promova tranzitul intestinal regulat, rezultând un ajutor valid în caz de constipație.

Cum se utilizează semințele de cânepă

Ca majoritatea semințelor oleaginoase, semințele de cânepă pot fi folosite pentru a îmbogăți produse de patiserie dulci și sărate și pentru a face sosul de salată mai interesant. Pot fi folosite pentru prepararea sosurilor de casă, a smoothie-urilor și a musliilor. Au o aromă plăcută de nuci și sunt deosebit de digerabile; înainte de a fi adăugate la diferitele feluri de mâncare, acestea pot fi zdrobite așa cum se face cu boabe de piper. Cu semințele de cânepă, se prepară un produs similar cu tofu, Hemp-Fu, care este de obicei prăjit sau utilizat ca ingredient pentru prepararea cremelor dulci și sărate. Puteți obține o băutură vegetala, laptele de cânepă.

Cânepa alimentară Sativa trebuie păstrată cu grijă, într-un recipient etanș și departe de sursele de umiditate sau la frigider. Pe lângă semințele de cânepă găsiți pe piață Ulei de semințe de cânepă și Făină de cânepă, care pot fi utilizate împreună cu alte tipuri de făină pentru prepararea pastelor, focaccia și pizza.

Contraindicații și efecte secundare

Nu exista contraindicație pentru consumul de semințe de cânepă, cu excepția acelor afecțiuni precum diverticulita, în care nu este recomandat aportul de niciun fel de semințe.

Specialistii recomanda să nu exagerați cu aportul zilnic de semințe de cânepă, ci să urmați o dietă variată prin includerea acestui aliment benefic în doze mici.

Cânepa este numele comun atribuit unor soiuri de Cannabis sativa, o specie care aparține familiei Cannabaceae. Semințele folosite pentru hrană nu conțin în mod natural THC (un principiu cu efecte halucinogene).

Oferta noastra de produse ce contin canepa este variata: Ulei bio din seminte de canepa, Seminte de canepa bio decorticate, Seminte de canepa bio nedecorticate, Paste cu canepa, Musli cu canepa, Faina din seminte de canepa.

Semintele de canepa pot fi consumate crude și adăugate la salate, salate de fructe și deserturi cu linguri sau folosite pentru prepararea de piureuri, sosuri, pesto, catifelat, deserturi și fabricarea pâinii.

Făina de canepa bio se obține din măcinarea semințelor, care, combinată cu altele (maximum 20% din făină de cânepă pe totalul rețetei), este excelentă pentru prepararea produselor de patiserie (biscuiți, pâine și grâu), paste de casă și clătite.

Uleiul, obținut prin presarea semințelor, este bogat în Omega 3 și acizi grași esențiali. Ar trebui consumat crud, astfel încât gătitul să nu-i modifice proprietățile nutritive. 

Uleiul din semințe de cânepă este un aliment care se obține prin presarea la rece a semințelor plantei de cânepă. Semințele de canepă sunt alimentele vegetale cu cea mai mare valoare nutritivă. Are un conținut de proteine ​​de 20-25%: conținutul ridicat de edestin, împreună cu cealaltă proteină globulară, albumina, asigură că aceste proteine ​​conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali într-o combinație de proteine ​​unică în întreaga lume a plantelor, oferind astfel corpului nostru cu baza pe care să se creeze alte proteine ​​precum imunoglobulinele. 
Acidul linoleic omega-6 și acidul alfa-linoleic omega-3 sunt acizi grași esențiali pe care corpul nostru nu le poate sintetiza din alte molecule. Acești acizi trebuie să fie în mod necesar prezenți în dieta noastră în cantitate suficientă pentru a nu dezvolta simptome de deficit sau chiar de boală.

În general, omega-6 și omega-3 trebuie consumate într-un raport ideal de 3: 1 la 5: 1. Majoritatea uleiurilor vegetale nu conțin raportul optim Omega-6 / Omega-3 (3 la 1) și tind să promoveze acumularea de produse intermediare care împiedică metabolismul acizilor grași. Uleiul din semințe de cânepă, pe de altă parte, este echilibrat corespunzător și nu favorizează acumularea de produse metabolice.

Canepa este considerata o planta miraculoasa, aproape fiecare componenta a ei poate fi folosita ca aliment sau ca materie prima pentru obiectele manufacturate sau procesate industrial. In urma cu 3000 de ani, semintele de canepa erau folosite pentru combaterea inflamatiilor pielii.

Distribuie:
Postat in Noutati De:
Nicoleta de la Biomania
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii