O scurta istorie despre mostenirea Quattrociocchi

06.04.2009 17:14

Ferma Quattrociocchi dateaza de la mijlocul anului 1800, atunci cand un mosier numit Angelo Maria Rolletta cumpara aproximativ 1200 de hectare de teren pe dealurile dintre Alatri si Frosinone, aproape de Lazio. Terenul achizitionat a constat in principal din plantatii de maslini, plantatii viticole si terenuri arabile. Odata cu trecerea timpului, Angelo Maria Rolletta a impartit actiunile si terenurile in mod egal pentru cei patru copii ai sai, Simone, Louis, Charles si Angela. Dintre toti, doar Angela ramane acasa si traieste impreuna cu parintii, iar in pragul celui de-al Doilea Razboi Mondial se casatoreste cu Giuseppe Quattrociocchi, din mariajul lor rezultand trei copii: Vincenzo, Americo si Giovanna Quattrociocchi. Pentru a depasi momentele grele de dupa razboi, acestia pun bazele unei afaceri bazata pe roadele culturilor de masline, grau, porumb si a viei. Familia Quattrociocchi primeste o grea lovitura in anul 1956, cand, dupa un ger cumplit, toata plantatia de maslini este grav afectata, refacerea culturilor si revenirea pe linia de plutire a productiei durand ani intregi. Ulterior, Giuseppe Quattrociocchi isi vinde proprietatile fiului sau, Americo. In 1977, Americo cedeaza intreaga companie fiului sau, Angelo Maria, care face primele modificari si aloca timp retehnologizarii, schimband morile vechi cu unele moderne,ce functioneaza la ciclu continuu. Instalatiile de productie ale companiei sunt complet retehnologizate in anul 1994, iar toate produsele Quattrociocchi, care pana atunci erau vandute la vrac de catre familii din Roma, se schimba in produse premium, de la continut pana la ambalaj. Bazandu-se pe extinderea in mod semnificativ a pietei si a cererii crescande de ulei de masline, compania initiaza procesul de imbuteliere in 1999, iar in anul 2000, compania Quattrociocchi este convertita la sistemul de agricultura ecologica, cu autoritate de certificare "ICEA” (Aiab). In anul 2004, compania achizitioneaza doua noi instalatii pentru prelucrarea maslinelor, care vor face parte din linia de prelucrare si imbuteliere a fabricii din Lazio, cea mai mare din intreaga regiune. In prezent, compania are in proprietatea sa aproximativ 40 de hectare de plantatii de maslini si 80 de acri in chirie de la fermele din apropiere. In ceea ce priveste cultivarea, compania urmeaza toate metodele si produsele impuse de regimul agriculturii ecologice. Organismele de certificare "ICEA” (Aiab) verifica periodic punerea in aplicare a acestor criterii, prin analize de sol, frunze si ulei, soiurile de masline crescute in exploatatie fiind Moraiolo, Leccino, Frantoio si Itrana. Procesul de cultivare si recoltare este impartit in mai multe etape: 1) Culesul: se face in prima zi din luna februarie si este facut manual de catre persoane specializate in domeniu, fiind rezultatul unei traditii transmisa din generatie in generatie. 2) Curatare: se face dupa culesul maslinelor si este bazata pe tratamente cu var, necesare pentru a dezinfecta copacul. in ceea ce priveste lupta impotriva daunatorilor, la fiecare copac este folosit sistemul ECOTRAP, ce contine un plic cu feromoni ce atrage insectele, eliminandu-le. 3) Ingrasaminte: ingrasarea solului cu gunoi de grajd se face in luna martie 4) Procesul de colectare: maslinele sunt recoltate manual si sunt procesate pe zi, la morile aflate in administratia companiei, pentru a nu isi pierde din gust si aroma. 5) Macinarea: efectuata la maxim 24 de ore de la colectare, folosind metoda traditionala de procesare la rece. La sosire, maslinele sunt cantarite si depozitate in containere speciale. Ulterior, cantitatile urmeaza cursul productiei, fiind spalate si curatate pentru a elimina impuritatile. Dupa un lung proces in care temperatura nu are voie sa depaseasca 25°C, uleiul este pompat si depozitat in rezervoare de otel inoxidabil, care asigura o perfecta conservare a produsului si va ramane in aceste rezervoare pana la imbuteliere, filtrarea fiind interzisa. Pentru angajamentul si sacrificiile pe care le-a facut de-a lungul timpului, Americo Quattrociocchi a fost recompensat cu nenumarate premii , uleiurile si produsele Quattrociocchi obtinand recunoastere la nivel regional, national si mondial: - 1 premiu la Biol, in 2006, la Concursul international pentru cel mai bun ulei de masline extra virgin din agricultura ecologica; - 1 premiu in 2006, in cadrul concursului national "ERCOLE OLIVARI" pentru cel mai bun ulei usor extra-virgin din Italia; - - 1 premiu in 2007, la concursul national de ulei de masline extra; - 1 premiu in 2007, in cadrul concursului regional "ERCOLE OLIVARI" pentru cel mai bun ulei extra virgin din Lazio la categoria Fruity Intense; - 1 premiu in 2007, in cadrul concursului regional "ERCOLE OLIVARI" in categoria de ulei bio; - 1 premiu in 2007 la concursul regional "ERCOLE OLIVARI" pentru cel mai bun ulei de masline; - 1 premiu in 2008, in competitia “Biol LAZIO 2008 “ pentru cel mai bun ulei de masline extra virgin biologic din Lazio; - Referinta , in 2008, la concursul de uleiuri organice "ORCIOLO d'Oro 2008". - Locul 2 in anul 2002, la concursul pentru cel mai bun ulei de masline extra virgin din Lazio; - 1 premiu in 2005, in competitia pentru cel mai bun ulei de masline extra virgin din Lazio; 1 1

Distribuie:
Postat in Noutati De:
Blugento Admin
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii