Oamenii aceia pasionati din Modena au foarte mult timp la dispozitie. Cel putin 6 ani asteapta pentru ca otetul balsamic pe care il prepara sa poata ajunge pe piata. SI cu cat asteapta mai mult, cu atat butoiale magice in care pastreaza mustul pur inmiresmat cu zahar brum caramelizat, cresc in valoare. Se spune ca otetul balsamic ajunge la maturitatea deplina dupa 25 de ani. Desigur, o astfel de licoare poate ajunge si pana la 500 de euro / sticla. Dar sa revenim la otetul nostru cel de toate zilele.
Am crescut cu otetul nostru balcanic, facut din vin si indoit cu apa ca sa ii mai taie din asprime. Apoi am descoperit otetul de mere, uneori indulcit cu miere de albine, si gustul deja era mai bun. Dar otetul balsamic…ei, otetul balsamic, e o cu totul alta licoare.
Exista un otet balsamic al carui gust il simt mai puternic ca niciodata. Un italian veritabil si sotia lui romanca, amandoi trecuti cred de 50 de ani, au venit pe la noi la un festival de slow-food. Printre delicatesele aduse de ei se afla si o bucata veche de mozarella si o sticluta mica, maronie de otet balsamic. Asprimea un pic iute a mozarellei invechite si moliciunea inmiresmata a otetului balsamic sunt o combinatie magica de care nu te mai saturi.
Dincolo de placerile epicuriene, balsamicul de Modena are si beneficii palpabile
- Reduce colesterolul si arde grasimile nedorite
- Ajuta la absorbtia calciului
- Controleaza nivelul de zahar din sange
E atat de simplu sa aduci mici transformari in viata ta.