Laptele de migdale - beneficii, proprietăți, idei de rețete

Laptele de migdale - beneficii, proprietăți, idei de rețete

05.08.2020 12:11

Laptele vegetal, cum este și cel obținut din migdale, este o alternativă excelentă la produsul de origine animală pentru situațiile în care vrei să prepari mâncăruri și deserturi delicioase, dar mai dietetice, cu mai puține grăsimi, carbohidrați și zahăr. Totodată, el este un real ajutor dacă ai intoleranță la lactoză ori gluten, sau la soia, pentru că poți alege variante care să se potrivească nevoilor tale și ale celor dragi. 

 Te invităm, în cele ce urmează, să descoperi care sunt beneficiile laptelui bio de migdale, ce proprietăți și valori nutriționale are și să încerci unele dintre cele mai simple și gustoase rețete care au ca ingredient de bază laptele de migdale. 

  • Beneficiile și proprietățile laptelui de migdale

  • Idei de rețete sănătoase, cu lapte de migdale

    • -Rețetă de pudding cu semințe de chia, căpșuni și lapte de migdale

    • -de brioșe cu banane și lapte de migdale

    • -Rețetă de supă de conopidă cu lapte de migdale

    • -Rețetă de smoothie cu spanac și lapte de migdale

    • -Rețetă de griș cu lapte de migdale și fructe de pădure

  • Valorile nutriționale ale laptelui de migdale

Beneficiile și proprietățile laptelui de migdale

 

 Originar din zona mediteraneană, migdalul este cultivat încă din anul 3000 î.Hr. și face parte din categoria nucilor. Fructul migdalului este o drupă atipică sau pseudodrupă. Drupele obișnuite, cum sunt caisul sau piersicul, sunt caracterizate de faptul că au un înveliș cărnos, comestibil (mezocarp). Acesta îmbracă sâmburele (endocarpul) care conține sămânța. Spre deosebire de celelalte drupe, în cazul migdalului, când fructul ajunge la maturitate, mezocarpul se usucă, devine necomestibil, crapă și eliberează sâmburele care conține sămânța, adică miezul comestibil. 

Laptele de migdale se obține din miezul de migdal și apă. Lichidul obținut poate fi, ulterior, îmbunătățit cu nutrienți ca vitaminele A și D ori calciul. În general, laptele de migdale este fără zahăr, dar există în magazine o varietate mare de tipuri de astfel de lapte vegetal îndulcit. 

Studiile de până acum au demonstrat numeroasele beneficii ale laptelui de migdale pentru organism, fiind o alternativă la cel de vacă, oaie sau bivoliță, mai ales dacă ai intoleranță la lactoză, dar și dacă vrei să adopți o dietă vegetariană, vegană, paleo. Totodată, poate fi o variantă pentru tine și în cazul în care ai intoleranță la gluten. Reține, însă, că nu este recomandat în cazul persoanelor care au alergii la nuci. De aceea, este important ca întotdeauna să citești etichetele produselor pe care le folosești, ca să ai garanția că sunt 100% bio, organice, ecologice, așa cum sunt și băuturile vegetale de la Biomania. 

 Vrei să încerci gustul delicios al unei băuturi fără gluten, lactoză, zahăr, cu un conținut scăzut de sare?

Descoperă Bautura bio de migdale neindulcita ISOLA Bio 1 L, sursa ta excelentă de vitamina E. 

Potrivit WebMD, laptele de migdale bio, obținut din ingrediente naturale, fără adaos de zahăr sau alte substanțe, poate avea un rol important în menținerea unui nivel normal de zahăr în sânge, pentru că nu conține carbohidrați sau valoarea acestora este foarte scăzută. De asemenea, laptele de migdale este bogat în grăsimi bune, ceea ce contribuie la menținerea unei sănătăți satisfăcătoare a inimii și creează senzația de sațietate. În funcție de tipul produsului, 250 de ml de lapte de migdale pe zi, atât cât recomandă nutriționiștii, îți pot asigura până la 50% din necesarul zilnic de vitamina E, ceea ce este un mare ajutor pentru piele. 

 Există numeroase studii, printre care și cele realizate de cercetătorii de la prestigioasa Universitate Harvard, care au demonstrat, de-a lungul timpului, că laptele de migdale poate avea efecte antiinflamatorii și antioxidante. Totodată, este foarte interesant că, în vreme ce migdalele consumate ca atare sunt bogate în calorii, laptele obținut din ele are foarte puține calorii, aspect esențial pentru persoanele care au nevoie de o dietă specială pentru a se menține în formă. 

 Un amplu studiu epidemiologic, publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie (Journal of the American College of Cardiology), în 2017, a arătat că un consum de nuci, inclusiv de migdale, de două sau de mai multe ori pe săptămână, poate fi asociat cu reducerea riscului dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare sau al agravării simptomelor acestora. 

  Răsfață-te cu gustul delicios de nucă de cocos și migdale și descoperă Bautura bio din nuca de cocos si migdale ISOLA Bio 1 L, un produs fără gluten, pentru o experiență rafinată.

 Dincolo de toate aceste aspecte, laptele de migdale prezintă marele avantaj de a fi versatil. Prin urmare, poate fi folosit sub foarte multe forme, de la o simplă cafea cu lapte, la prăjituri cu cremă sau mâncăruri rafinate, până la produse cosmetice. 

Idei de rețete sănătoase, cu lapte de migdale 

Laptele de migdale poate fi consumat ca atare, dar nu te feri să-l folosești ca ingredient în prepararea dulciurilor și chiar a mâncărurilor delicioase. Cum există o mulțime de rețete simple, pe care le poți încerca oricând, îți prezentăm, în continuare, câteva dintre ele. 

Rețetă de pudding cu semințe de chia, căpșuni și lapte de migdale

 Ții post, ai o alimentație vegetariană ori vegană, ai intoleranță la lactoză și, totuși, vrei să te bucuri de un mic dejun delicios? Atunci, poți prepara un pudding hrănitor din lapte de migdale organic, fără gluten și lactoză, căpșuni proaspete și semințe de chia. Dacă vrei să te bucuri de arome mai intense, este bine să pregătești budinca de cu seara și să o lași până a doua zi dimineața, în frigider. Astfel, vei putea începe ziua cu un mic dejun delicios, cu o textură interesantă și un aspect vesel, care îți va da energia de care ai nevoie. Iată o rețetă simplă, pe care o poți încerca oricând dorești, chiar și în sezonul rece, dacă pui fructele la congelator: 

Ingrediente: 

Pentru decor:

  • -alune, nuci, migdale mărunțite;

  • -căpșuni tăiate pe jumătate;

  • -3-4 frunze de mentă și busuioc.

 Mod de preparare: pune laptele de migdale și semințele de chia într-un bol; amestecă foarte bine, în 3-4 reprize a câte 30 de secunde; când observi că semințele încep să absoarbă laptele, poți adăuga, dacă dorești, miere sau un alt îndulcitor; lasă compoziția deoparte, 45 de minute; pasează căpșunile, până obții un piure; poți încorpora pasta de fructe în budinca de chia sau să torni în pahare cele două compoziții, separat, în straturi; la sfârșit, decorează puddingul cu nuci, alune, migdale mărunțite și frunze de mentă/busuioc.

 Dă un plus de savoare preparatelor tale vegetariene cu Bautura bio de migdale ISOLA Bio 1 L, fără gluten, fără lactoză. 

Rețetă de brioșe cu banane și lapte de migdale

 

 Dacă vrei să încerci un desert ușor de preparat și pe care toată familia îl va îndrăgi, atunci poți opta pentru delicioasele brioșe cu banane, fulgi de cocos și lapte de migdale sau, și mai bine, lapte vegetal bio, din orez, cu migdale, pentru un plus de magneziu și vitamine. Și ca să-ți fie ușor să le prepari, îți propunem următoarea rețetă:

 Ingrediente: 

Mod de preparare: pisează bananele, până obții un piure fin; amestecă laptele vegetal cu praful de copt, oul și scorțișoara; adaugă, treptat, făina și mixează până ce compoziția devine omogenă; pune aluatul în formele de copt pentru brioșe; bagă prăjitura la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30 de minute. 

 Bucură-te de gustul irezistibil al preparatelor tale, folosind Bautura bio de orez cu migdale ISOLA Bio 1 L, fără gluten, fără lactoză.

Rețetă de supă de conopidă cu lapte de migdale

 

 O supă ușoară de conopidă, făcută cu lapte de migdale, este binevenită, indiferent de momentul zilei sau de anotimp. Dacă vrei, în loc de conopidă, poți folosi broccoli. Iată cum o prepari în doar 30 de minute: 

Ingrediente: 

  • -400 g conopidă; 

  • -1 ceapă mare;

  • -1 cartof mare;

  • -1 țelină, fără frunze;

  • -500 ml lapte de migdale;

  • -4 căței de usturoi;

  • -rădăcină de ghimbir, dată prin răzătoare;

  • -condimente, după gust;

  • -pătrunjel, pentru decor.

Mod de preparare: fierbe conopida, ceapa, cartoful, țelina și pasează-le, apoi, cu blenderul vertical; adaugă usturoiul, ghimbirul, condimentele și laptele de migdale și amestecă, până ce compoziția capătă o consistență cremoasă; presară pătrunjel tocat, pentru decor. 

 

 Vrei să te răsfeți, la sfârșitul mesei principale, cu un desert irezistibil? Alege  delicioasele Cookies (fursecuri) bio cu migdale si ciocolata (fara gluten) 50 g Céliane.

Rețetă de smoothie cu spanac și lapte de migdale

 

 Un smoothie de spanac cu lapte bio de migdale sau cu lapte ecologic din ovăz cu migdale este ajutorul tău de nădejde pentru a-ți recăpăta energia și a-ți aduce un plus de vitamine și fier. Poți folosi frunze de spanac proaspete sau de la congelator, ca să prepari băutura ta preferată în orice perioadă a anului. Totodată, dacă adaugi câteva fructe de pădure, cum sunt afinele sau murele, îi dai o savoare deosebită. Este gata în doar 10 minute și ai nevoie de ingrediente simple:

Ingrediente: 

  • -250 g frunze de spanac;

  • -1 linguriță de miere bio, dacă dorești;

  • -500 ml lapte de migdale

Mod de preparare: pune toate ingredientele într-un blender și pasează totul până ce compoziția este omogenă; pentru decor, poți folosi fructe de pădure, frunze de mentă sau de busuioc.

 

 Dă un plus de savoare smoothie-urilor tale preferate, cu Bautura bio din ovaz cu migdale La Finestra Sul Cielo 1L.

Rețetă de griș cu lapte de migdale și fructe de pădure

 

 Dacă ți-e dor de desertul copilăriei, dar vrei să prepari o variantă mai dietetică, dar la fel de gustoasa ca rețeta originală, poți face un griș cu lapte de migdale și fructe de pădure, pe care să-l îmbraci într-o delicioasă cremă bio de migdale.  

Ingrediente: 

  • -1 litru lapte de migdale;

  • -150 g cremă bio de migdale;

  • -100 g griș;

  • -1 păstaie de vanilie;

  • -50 g fructe de pădure;

  • -3-4 frunze de mentă.

Mod de preparare: despică păstaia de vanilie în două și pune-o în laptele pe care îl fierbi; când a dat în clocot, scoate păstaia și lasă focul mic; adaugă grișul, treptat, și amestecând continuu; pune grișul în boluri și pe deasupra pune un strat consistent de cremă de migdale; ornează cu fructe de pădure și frunze de mentă.

 

  Dă un plus de savoare grișului cu lapte de migdale, cu Crema bio de migdale 212g (fara gluten, fara lapte, fara lecitina soia).

Valorile nutriționale ale laptelui de migdale

Pe lângă gustul plăcut și beneficiile pe care le poate aduce organismului, laptele de migdale are și proprietăți nutritive deosebite, fiind o sursă excelentă de vitamine și minerale. Desigur, există mai multe tipuri de lapte vegetal din migdale, iar concentrațiile componentelor diferă și, de aceea, este bine să citești întotdeauna cu atenție etichetele produselor, ca să vezi dacă sunt potrivite nevoilor tale. Conform USDA - baza nutrițională de date pentru nutriție din SUA (subordonată ministerului Agriculturii), cele mai importante valori nutriționale pentru 100 de ml de lapte de migdale sunt, în general, următoarele: 

  • -Energie: 38 kcal;

  • -Proteine: 0,48 g;

  • -Grasime totală: 1,06 g;

  • -Carbohidrați: 6,78 g;

  • -Fibre alimentare: 0,4 g;

  • -Zahăr: 6,36 g; poate fi, însă, neîndulcit;

  • -Calciu: 191 mg;

  • -Fier: 0,15 mg;

  • -Magneziu: 7 mg;

  • -Potasiu: 15 mg;

  • -Sodiu: 68 mg;

  • -Zinc: 0,51 mg;

  • -Riboflavină: 0,18 mg;

  • -Vitamina B12: 1,27 µg;

  • -Vitamina A: 212 µg;

  • -Vitamina D (D2 + D3): 42 µg;

  • -Grăsimi saturate: 0 g;

  • -Grăsimi monosaturate: 0,85 mg;

  • -Grăsimi polisaturate: 0,21 mg;

  • -Grăsimi trans: 0 g;

  • -Colesterol: 0 mg.

Laptele de migdale este una dintre alternativele pentru care poți opta atunci când vrei să gătești preparate delicioase de post, vegetariene, vegane sau dacă ai intoleranță la lactoză ori gluten. Reține că este foarte important să citești etichetele produselor, ca să vezi ce conțin și care sunt cantitățile de zahăr, grăsimi, vitamine, minerale, carbohidrați. Totodată, adoptă un stil de viață sănătos, fă cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi și asigură-te că din meniul tău și al familiei tale nu lipsesc alimentele și băuturile bio, certificate ca atare, și obținute din ingrediente naturale, așa cum sunt și produsele Biomania. 

Sursa foto: Shutterstock

 

Distribuie:
Postat in Noutati De:
Nicoleta de la Biomania
Comentarii



* Câmpuri Obligatorii

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii